فهرست مطالب

مطالعات فقه و حقوق رسانه - سال چهارم شماره 1 (پیاپی 7، بهار و تابستان 1401)

نشریه مطالعات فقه و حقوق رسانه
سال چهارم شماره 1 (پیاپی 7، بهار و تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/05/07
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مجتبی عطارزاده* صفحات 7-49

    در عصر اطلاعات، بخش عظیمی از جامعه پذیری نسل ها از طریق فضای مجازی انجام می شود و نفوذ و تاثیر رسانه تا جایی است که برخی از نظریه پردازان ارتباطی بر این باورند که رسانه ها اولویت ذهنی و حتی رفتاری ما را تعیین می کنند و اگر چگونه فکر کردن را به ما یاد ندهند، اینکه به چه چیزی فکر کنیم را به ما می آموزند. درواقع جریان بین المللی اطلاعات، جریانی است مرکز- پیرامونی که از کشورهای توسعه یافته به سوی کشورهای درحال توسعه روان است. این جریان به شدت یک سویه، عمودی، تحقیرگر، منفی گرا و سلطه جو، توانایی منابع خارجی را برای اجرای اقدام هایی نظیر کنترل و نفوذ در کشورهای هدف در قالب تغییر سبک زندگی بسیار افزایش داده است. آسیب دیدگی چهره فرهنگی جوامع درحال توسعه (ازجمله ایران) ناشی از تحول سبک زندگی، به طور قطع آسیب های اجتماعی متعددی را دربر خواهد داشت که در این میان سست شدن پایه های نظام خانوادگی و الگوبرداری از فرهنگ های بیگانه ناسازگار با فرهنگ بومی، هویت ایرانی را در معرض مخاطره و تهدید قرار می دهد. نوشتار حاضر با مفروض قراردادن اینکه کارکرد معطوف به تشدید به تفرد فضای مجازی، هویت ایرانی که وامدار حس جمع گرایی ناشی از قدمت خانواده است را در معرض تهدید قرار می دهد، بر آن است تا پاسخگوی این سوال اصلی باشد که فضای مجازی چگونه و تا چه اندازه با تشدید روحیه فردگرایی ایرانیان منجر به تضعیف نهاد خانواده، همگرایی ملی را کاهش داده است؟ روش تحقیق مقاله توصیفی- تحلیلی از نوع اسنادی و روش گردآوری داده ها، کتابخانه ای است.

    کلیدواژگان: فضای مجازی، خانواده، سبک زندگی، هویت
  • امیر مقامی*، نادیا عطاران صفحات 51-77

    حریم خصوصی در میان زوجین یکی از حقوقی است که عده ای آن را انکار می کنند و عده ای خود را مدافع سرسخت آن اعلام می کنند. بااین حال، در اسناد حقوق بشر حتی زن و شوهر هم در روابط خود از حق حریم خصوصی که لازمه حفظ کرامت انسانی آنهاست بهره مند هستند، اما کیفیت و کمیت این حق در درون خانواده متفاوت از دیگر نهادها می باشد. دولت ها نیز در جهت اهداف سیاسی خود گاه حریم خصوصی زندگی شهروندان خود را مورد تعرض قرار می دهند. سیاست هایی نظیر افزایش یا کاهش جمعیت، می تواند حق حریم خصوصی شهروندان را در معرض خطر قرار دهد و در نظام حقوقی بیشتر کشورهای جهان، قانون گذاری در زمینه حمایت از حق حریم خصوصی در خانواده با کم توجهی روبه رو بوده است. بعضی کشورها تنها نقض این حق را مورد جرم انگاری قرار داده اند و در جهت حمایت موثر از آن گام دیگری برنداشته اند. امروز که گسترش فناوری و ابزارهای ارتباطی دایره حق حریم خصوصی را بسیار تنگ کرده است، دخالت مثبت دولت ها در جهت قانون گذاری و اقدام های اجرایی برای تضمین حقوق شهروندان در خانواده، از اهمیت بسیار والایی برخوردار می باشد.

    کلیدواژگان: حریم خصوصی، خانواده، لیبرالیسم، فمینیسم، حقوق بشر
  • سها کارساز*، کبری پورعبدالله صفحات 79-94

    تکالیف تربیتی والدین منجر به مسیولیت های حقوقی ایشان شده و مطابق ماده 7 قانون مسیولیت مدنی مصوب 1339 هرگاه والدین در نگهداری و مواظبت از کودک دچار تقصیر شوند مسیول اعمال زیانبار کودک بوده و این مسیولیت بنا بر اطلاق این ماده شامل فعل و ترک فعل ایشان نیز می شود. از نظر حقوقی، تربیت ناقص کودک، تقصیر تلقی شده و مسیولیت والدین را به دنبال دارد. وفق ماده 295 قانون مجازات اسلامی هرگاه کسی فعلی که انجام آن را برعهده گرفته یا وظیفه خاصی را که قانون بر عهده او گذاشته است، ترک کند و به سبب آن، جنایتی واقع شود، چنانچه توانایی انجام آن فعل را داشته باشد، جنایت حاصل به او مستند می شود و حسب مورد عمدی، شبه عمدی، یا خطای محض است. از سوی دیگر با الغا خصوصیت از فضای حقیقی می توان گفت همه احکامی که بر فضای حقیقی اعم از تقصیر والدین و ترک فعل ایشان صدق می کند بر فضای مجازی نیز صادق است. در رابطه با ضمانت اجرای این قوانین، به جز سلب صلاحیت حضانت از حاضن در فرض متارکه حکمی وجود ندارد و برای قصور والد با وجود مسیولیت ولایت و وظایف حضانتی مادر، چه در دوام زندگی و چه در فراق تدبیر قانونی انجام نشده است و ترک فعل از نوع رها کردن فرزند در فضای مجازی مورد توجه قوانین نبوده است. این مقاله با اتکا بر فقه امامیه و نظام حقوقی ایران در تحقیقی به روش توصیفی تحلیلی و مطالعه کتابخانه ای در پی اثبات مسوولیت حقوقی والدین در خصوص آسیب هایی است که فضای مجازی بر تربیت کودک خواهد داشت و ضرورت آموزش عمومی را ثابت می نماید.

    کلیدواژگان: فضای مجازی، مسئولیت والدین، الغاء خصوصیت، آسیب های فضای مجازی، ترک فعل
  • فاطمه سادات حسینی*، زهرا حسین پور صفحات 95-116

    محیط دیجیتال به بخش جدایی ناپذیری از زندگی روزمره و تعاملات کودکان تبدیل شده است. همراه با رشد فناوری و استفاده کودکان از محیط دیجیتال، مخاطره ها و مزایای مرتبط با آن نیز تکامل و گسترش می یابد. کودکان امروزی متناسب با زمانی که در فضای مجازی سپری می کنند، بیشتر با خطر نقض حریم خصوصی روبرو هستند، بیشتر در معرض محتواهای نفرت انگیز، مضر یا توهین آمیز قرار دارند و احتمالا بیش ازپیش مورد تبلیغات هدفمند تجاری قرار می گیرند. این مسایل سیاست گذاران را بر آن می دارد که با وضع قوانین و مقررات پاسخگوی نیازها و آسیب پذیری های خاص کودکان در این زمینه باشند. این مقاله تلاش نموده است با دسته بندی جامعی از مخاطره های پیش روی کودکان برخط و تطبیق قوانین و مقررات داخلی با مصادیق هر دسته ارایه نماید. همچنین با مروری اجمالی بر تجربه های بین المللی در این زمینه، توصیه هایی برای رفع خلاهای موجود در زمینه حمایت قانونی از کودکان در فضای مجازی ارایه نموده است.

    کلیدواژگان: کودکان برخط، فضای مجازی، حمایت های قانون
  • سید مهدی کاظمی* صفحات 117-135

    دادرسی الکترونیکی در یک تعریف مختصر، به استفاده از ابزارها و روش های ارتباطی و اطلاعاتی برای طرح دعوی و انجام فرایند دادرسی از تقدیم دادخواست، ابلاغ اوراق قضایی تا رسیدگی به دعوی و دلایل، صدور رای و اجرای آن تعریف شده است. تسریع در رسیدگی و رفع اطاله دادرسی، ایجاد دسترسی همگانی به دادرسی، کاهش هزینه ها و افزایش کیفیت رسیدگی از مهم ترین دستاوردهای دادرسی الکترونیکی بوده است. براین اساس ، امروزه بیشتر نظام های حقوقی در پی وضع قوانین و مقرراتی در راستای تحقق دادرسی الکترونیکی می باشند و دراین میان، دعاوی خانوادگی نیز از این وضع بی بهره نبوده است. اصولی چون اصل سرعت، اصل تحصیل دلیل و اصل سازش در دعاوی خانوادگی، اهمیت کاربست شیوه های رسیدگی الکترونیک در محاکم خانواده را دوچندان می سازد. ازاین رو، پژوهش حاضر با شیوه توصیفی- تحلیلی به مطالعه و بررسی وضعیت نظام حقوقی ایران درخصوص کاربست ابزارهای الکترونیکی در دعاوی خانوادگی پرداخته و پس از بررسی قوانین و مقررات موجود، بدین نتیجه دست یافته که هرچند در حقوق ایران، نظام دادرسی افتراقی برای دعاوی خانوادگی پیش بینی نشده است، لیکن قوانین و مقررات عمومی مربوط به دادرسی الکترونیکی مشتمل بر ثبت دادخواست، ارجاع، ابلاغ اوراق قضایی، تشکیل جلسه دادرسی، دسترسی به پرونده قضایی، اخذ اظهارات شهود، استعلام های قضایی و اجرای احکام، علی الاصول در فرایند رسیدگی به دعاوی خانوادگی نیز قابل اجرا بوده و به طورکلی در وضعیت حاضر، دادرسی محاکم خانواده را از بین سه سیستم سنتی، نیمه الکترونیک و الکترونیک می توان در دسته دوم جای داد.

    کلیدواژگان: دعاوی خانوادگی، دادگاه خانواده، دادرسی الکترونیکی
  • محمدمهدی سیدناصری*، طاهره شاه محمدی صفحات 137-164

    امروزه فناوری کلان روایت دنیای ما انسان هاست که با پیشرفت های شگرف در حوزه های نرم افزاری و سخت افزاری، زندگی بشری را دچار دگرگونی های فوق العاده کرده است. باید گفت گسترش لحظه ای محیط دیجیتال ازجمله فناوری های اطلاعات و ارتباطات، شبکه ها، محتواها، خدمات دیجیتال، واقعیت مجازی، هوش مصنوعی، رباتیک، خلق فناوری بلاکچین و ظهور بستر متاورس در ابعاد مختلف زندگی کودکان امروز ایفای نقش می کند. در کنار آن با شیوع ویروس کرونا و افزایش استفاده از فضای مجازی که نقش موثری در تولید، انتشار و انتقال اطلاعات آموزشی و سرگرمی داشته است، سطح دسترسی به محتوای برخط برای اقشار مختلف جامعه ازجمله کودکان افزایش  یافته است. درواقع هم اکنون بشر شاهد تولد نسلی است که از ابتدای کودکی شاهد پیشرفت اینترنت و ابزارهای هوشمند فناورانه در دنیاست و درعین حال، این شرایط بستری برای محدود شدن یا نقض حقوق افراد نیز ایجاد کرده است. دراین میان حقوق کودکان به عنوان آسیب پذیرترین قشر جامعه بیشتر در معرض تعرض و سوءاستفاده است. کودکان امروز زمان زیادی را برای فعالیت های آموزشی، تفریحی و سرگرمی در اینترنت و محیط دیجیتال سپری می کنند و در معرض انواع خطرها و تهدیدها نیز قرار می گیرند. دراین فضا، موضوع صیانت از حقوق کودکان و نوجوانان در فضای مجازی، مسیله ای مهم و در خور توجه است که باید از سوی دولت ها و سایر نهادهای دولتی، مدنی و سایر متولیان امور کودکان مورد حمایت ویژه قرار گیرد. این پژوهش سعی دارد به این پرسش ها پاسخ دهد که کودک کیست و محیط دیجیتال در زندگی او چه تاثیرهایی دارد؟ چه سازوکارهای قانونی و ساختاری در عرف بین المللی و داخلی برای حمایت از کودکان در محیط دیجیتال در دسترس است؟

    کلیدواژگان: حقوق، کودک، فناوری، محیط دیجیتال، صیانت
|
  • Pages 7-49

    In the information age, a significant portion of intergenerational socialization takes place through the virtual space, and the media's penetration and influence are so extensive that some communication theorists believe that the media determine our mental and even behavioral priorities. If they do not teach us how to think, they instruct us on what to think about. In fact, the international flow of information is a center-periphery flow that moves from developed countries towards developing countries. This flow is highly unidirectional, vertical, derogatory, negative, and hegemonic, significantly increasing the ability of external resources to implement actions such as control and infiltration in target countries through the promotion of lifestyle changes. The cultural damage suffered by developing societies (including Iran) as a result of lifestyle transformations will undoubtedly have numerous social consequences. Among these consequences is the weakening of the foundations of the family system and the adoption of foreign cultures incompatible with the indigenous culture, which puts Iranian identity at risk and under threat. This paper aims to address the main question of how the virtual space, by intensifying individualism, has undermined the institution of the family and reduced national cohesion, thereby endangering Iranian identity, which is indebted to the sense of collectivism derived from the historical significance of the family. The research method employed in this paper is descriptive-analytical, using documentary sources and library research.

    Keywords: Virtual space, family, lifestyle, identity
  • Pages 51-77

    Privacy between couples is one of the rights that some deny it and others protect and advocate. However in human rights instruments, man and woman even in their relations together enjoy the right of privacy that is necessary for their human dignity, but the domain and quality of this right inside the family is different from other social institutions. Governments sometimes breach the privacy of citizens in accordance of their political goals. Some policies such as increasing or decreacing population may be put the privacy right at the risk of breach and in most countries legal systems, lawmaking for protection of privacy in family life is neglected. Some States only criminalize breach of the right and do no more effective actions. Nowadays development of technologies and communicational tools, delimits domain of application of the right and active interference of States to lawmaking and executive actions to ensure human rights in family is more important.

    Keywords: Privacy, Family, Liberalism, Feminism, Human rights
  • Pages 79-94

    Parental responsibilities in upbringing children have led to their legal liabilities, and according to Article 7 of the Civil Liability Law enacted in 1960, parents are held responsible for any harm caused to children due to their negligence in the care and supervision. This responsibility encompasses both their actions and omissions. From a legal perspective, inadequate upbringing of a child is considered as negligence and imposes liability on parents. According to Article 295 of the Islamic Penal Code, if someone fails to perform an act that they are obligated to do or abandons a specific duty that they are responsible for, and as a result, a crime is committed, they can be held accountable for intentional, quasi-intentional, or pure negligence. On the other hand, by waiving privacy in the physical realm, all regulations that apply to negligence and abandonment of parental duties in the physical space are also applicable to the virtual space. Regarding the enforcement of these laws, except for the deprivation of custody rights in cases of abandonment, there is no specific provision for parental negligence, despite the existence of guardianship responsibilities and obligations, both in the continuity of life and in separation. The omission of legal measures for parental negligence, including the omission of actions in the virtual space such as abandoning a child, has not been adequately addressed. This article, relying on the principles of Imamite jurisprudence and the legal system of Iran, aims to prove parental legal responsibility for the harms caused by virtual spaces in the upbringing of children and emphasizes the necessity of public education.

    Keywords: Virtual space, parental responsibility, Cancellation of the feature, harms of virtual spaces, parental negligence
  • Pages 95-116

    The digital environment has become an integral part of everyday life and children's interactions. Alongside the growth of technology and children's use of the digital environment, the associated risks and benefits are also evolving and expanding. Today's children, spending more time in the virtual space, are increasingly exposed to privacy violations and harmful or offensive content, and are likely to be targeted by targeted commercial advertisements more than ever before. These issues call for policymakers to develop laws and regulations that address the specific needs and vulnerabilities of children in this domain. This article aims to provide a comprehensive categorization of the leading risks faced by children online and to align domestic laws and regulations with the specifics of each category. Additionally, it offers a review of international experiences in this field and provides recommendations to address existing gaps in legal protection for children in the virtual space.

    Keywords: Online children, virtual space, legal protections
  • Pages 117-135

    Electronic litigation is defined as the process of conducting legal proceedings electronically, from filing a lawsuit and serving legal documents to the adjudication of the case, issuance of judgments, and their enforcement. The acceleration of case resolution, the establishment of universal access to justice, cost reduction, and improved quality of litigation are among the key achievements of electronic litigation. In line with these advancements, many legal systems have been striving to develop laws and regulations to facilitate the implementation of electronic litigation, including in the realm of family disputes. Fundamental principles such as speed, the acquisition of evidence, and reconciliation hold significant importance in family disputes, making the adoption of electronic case management systems in family courts even more crucial. This research, using a descriptive-analytical approach, examines the current state of Iran's legal system regarding the application of electronic tools in family disputes. After analyzing existing laws and regulations, it concludes that although Iran's legal framework does not explicitly provide for a separate electronic litigation system for family disputes, general laws and regulations concerning electronic litigation, such as the registration of lawsuits, referral, service of legal documents, holding court sessions, access to case files, obtaining witness statements, judicial inquiries, and enforcement of judgments, can be applied in family litigation. Overall, the current situation indicates that family courts can be categorized under the second category of electronic litigation, alongside semi-electronic and fully electronic systems.

    Keywords: Family disputes, family courts, electronic litigation
  • Pages 137-164

    Nowadays, Technology is a grand narrative in our world which has made fantastic changes in human’s life by progressing in hardware and software fields. It should be said that the current development of the digital environment, such as:  information and communication technology, networks, contents, digital services, virtual reality, artificial intelligence, robotics, the creation of blockchain technology and the emergence of the metaverse platform play a role in different aspects of today’s children lives. In addition, with spreading of COVID and the increasing the usage of virtual world which has played an effective role in the production, dissemination and transmission of educational and entertainment information, online accessibility level has been raised up for different groups of society such as children. Meanwhile, children’s rights as the most vulnerable part of the society has been more likely in danger of abuse and assault. Today's children spend too much time for educational, recreational and entertainment activities on the Internet and digital environment. And they are exposed to all types of dangers and threats. The topic of protection of children and teenagers rights is really noticeable and should be support by all governments, civil institutions and other custodians of children's affairs  This survey tries to answer to these questions: Who is the child? What are the effects of the digital environment in his life? What legal and structural mechanisms are accessible in international and local environments for protecting children rights in digital world?.

    Keywords: Rights, Child, technology, digital environment, protection documents, Iranian law